Stengadevej 20, Bammeskov, 5953 Tranekær

Unik perle med en unik placering med en helt særlig atmosfære

Stilhed og mørke, stjerner og naturens nærhed kan du opleve på dette sted. En lille græsvej langs skovbrynet ved Stengadevej fører op til det smukke hus, bygget i 1800 som skovfogedbolig af den initiativrige lensgreve, Generalen, på Tranekær Slot.

Huset er tidligere omtalt som Hestehavehus. Grev Preben Ahlefeldt-Laurvig solgte i 1959 ejendommen til direktør Frede Lyngesen, som fik Svendborg-arkitekt Aage Larsen til at indrette huset som sommerbolig med soveafdeling, spise- og opholdsstue, køkken, bryggers og pigeværelse. Senere blev det solgt til et par, der boede i England, og som havde rødder i Tranekær. De nuværende ejere købte huset i 2004 og har brugt det som fritidshus året rundt.

Alle ejere har holdt huset med stor respekt for stedets ånd. Huset har på et tidspunkt fået nye, massive trægulve med isolering under, så der ikke er fodkoldt. Huset fik i 2018 et nyt stråtag med brandsikret undertag.

Det nyere køkken er tegnet af arkitekt Jørgen Kreiner-Møller med specialdesignede stålbordplader fra Heartsteeling. Den finske brændefyrede masseovn, som giver en konstant varme i køkken og opholdsrummet, er omkranset af kakler lavet til huset af keramiker Søren Baun Jeppesen. Vinduerne er de originale lavet af kernetræ med håndlavede vinduesglas. De fire værelser er isolerede og er el-opvarmede. Træværk og murfelter er løbende vedligeholdt. Senest er en af husets hjørnestolper blevet udskiftet. Der er installeret fibernet, så det er muligt at arbejde hjemme via wifi.

Ejendommens karakter, vedligeholdelsesstand og beliggenhed placerer den i bevaringskategori 2, hvilket kun er overgået af fredede ejendomme, som har kategori 1. Dette fremgår af en såkaldt SAVE-registrering af alle ældre ejendomme på Langeland.

Til ejendommen hører en stor stråtækt lade i bindingsværk, som er velegnet til opbevaring af haveredskaber, havemøbler, cykler, brænde mv. Et separat lille hus - tidligere kartoffelkælder - er indrettet som vinkælderhus.

Ejendommen ligger i skovhjørnet ved Tranekær Hestehave, som grænser op til Flådet, der er et stort engområde med græsning af vilde heste og en historie tilbage til ældre stenalder. Der er tale om en unik perle af et hus på et unikt sted med en helt særlig atmosfære.

Stengadevej er en del af margueritteruten, som fører op til Tranekær. Den nærmeste strand ligger for enden ad Vinkældervej og grænser op til Stengade Skov og Stengade Strand med Oehlenschlägers Bøg, hvor digteren skulle være blevet inspireret til nationalsangen. Der er flere andre strande inden for rækkevidde f.eks. mod vest ved Strandby og Åsø.

Tranekær udgør sammen med Møgeltønder en af landets to slotsbyer, som er bygget op omkring et slot, og hvor alle indbyggerne i sin tid havde en eller anden arbejdsrelation til grevskabet. I Tranekær Slotspark er Land Art i international klasse, og bag parkeringspladsen findes Medicinhaverne, som er et dejligt sted at komme og gerne med madpakke.

Nærmeste indkøb kan gøres Dagli' Brugsen i Tullebølle og hos bager Stæhr over for. I Spodsbjerg kan købes frisk fisk hos Kutterfisk og flere bondegårde sælger grøntsager, frugt og æg. Det tager kun et kvarter at køre til idylliske Rudkøbing med supermarkeder og specialbutikker - og med bibliotek, museum og biograf.

Boligen som har status helårsbeboelse sælges uden bopælspligt, hvilket gør at huset kan anvendes som fritidsejendom, hvilket det har gjort siden 1959.

Nyeste

Ingen ejendomme passede til dine søgekriterier.