Smedegade 5, 5900 Rudkøbing

SMUKT BYHUS I KULTURHISTORISK KØBSSTADSMILJØ / FREDET LIEBHAVEREJENDOM. HELÅRS- OG FRITIDSHUS

Byhuset er en arkitektonisk perle og et af de smukkeste historiske huse i Rudkøbings velbevarede kulturhistoriske købstadsmiljø. Dygtige arkitekter og håndværkere har gennem tiden nænsomt restaureret huset med de bedste materialer og med respekt for bygningens originalitet. Huset fremstår i dag som en nutidig bolig med sin helt egen sjæl.
Huset har to etager og er opført i bindingsværk med tegltag. Ejendommen, der fremtræder i meget fin stand, ligger centralt og roligt i Rudkøbings historiske bymidte og har adresse på byens smukkeste brostensbelagte gade. Beliggenheden er idyllisk med kort afstand til Rudkøbings gamle rådhus og byens hyggelige torv. Fra ejendommen er der to minutters gang til byens gamle lystbådehavn. Skov og strand ligger også i umiddelbar nærhed, med rig mulighed for skønne gå- og løbeture. Fra Rudkøbing er der kort afstand til Svendborg og den fynske motorvej.

EJENDOMMMENS INDRETNING:
Byhuset er indrettet med en moderne åben planløsning, med et skønt køkken, der ligger i direkte kobling til spiseområdet og vender ud mod den skønne solbeskinnede gårdhave. I spiseområdet hygger man sig ved husets historiske åbne køkkenildsted. Mod gaden ligger husets to smukke stuer. Den største stue har en pejs. Stueetagen rummer desuden et bryggers samt et toilet.
En fin trappe leder op til 1. sal, der er indrettet med et stort soveværelse samt to store værelser og et dejligt badeværelse. Soveværelset er indrettet med en hems og loft til kip, med fritlagte hanebånd. De to værelserne har indbyggede skabe. Et centralt alrum er indrettet med kontorplads.
Ejendommen har en smukt anlagt, ugeneret sydvendt gårdhave omkranset af fine havemure. Blåregn, klematis, vin og klatreroser blomstrer og en lun sommeraften i gårdhaven er en helt særlig oplevelse.

Ejendommen gennemgik en restaurering i 1970'erne ved arkitekt Christian Ramvad og fik igen en omfattende restaurering omkring år 2000 ved arkitekt Per Iversen. Senest har den nuværende ejer, arkitekt Helle Baker siden 2008 forestået renovering af ejendommen - herunder køkken, spisestue og stuer.

EJENDOMMENS KULTURHISTORISKE OG FREDNINGSMÆSSIGE VÆRDIER:
Slots- og Kulturstyrelsen har i 2016 beskrevet bygningens særlige kulturhistoriske og fredningsmæssige værdier: Ejendommens repræsentative facade, den fornemt udførte hoveddør, trappen, de særegne vinduer mv. Dertil kommer bygningens konstruktion i bindingsværk og pudset grundmur, den sorttjærede sokkel og det teglhængte tag.

De bærende fredningsværdier omfatter også de bevarede bygningsdele i husets indre - herunder køkkenildstedet, skorstenene, bræddegulve, bræddelofter med synligt bjælkelag, fyldningsdøre m.v.

EJENDOMMENS HISTORIE:
Ejendommen er iblandt de ældste huse i byen og ligger helt centralt som nabo til Rudkøbing Kirke. Husets ældste del er fra 1761 og ejerhistorikken mv er velbeskrevet i bøger om Rudkøbings historie. Til den ældste del af ejendommen hørte oprindeligt også et baghus i gården med køkken og smedeværksted. En del af baghuset eksisterer stadigt. Huset har senere rummet skole- og degnehus i tilknytning til Rudkøbing Kirke.
Ejendommens kulturhistoriske værdi og smukke fremtræden ses i filmatiseringen af Gustav Wieds roman "Livsens Ondskab", hvor huset udgjorde en af filmens kulisser.

Nyeste

Ingen ejendomme passede til dine søgekriterier.